4 kända personer från Barcelona

4 kända personer från Barcelona

Antoni Gaudi – 1852–1926

Antoni Gaudi var en mycket berömd arkitekt som kom från Katalonien. Man vet inte exakt var han föddes, det var i Reus eller i Riodum, födelsebevis saknas, men det var i alla fall under året 1852. Gaudi dog i Barcelona, 1926. Det var även i denna stad han studerade till att bli arkitekt och han kom att bli mycket känd för sina unika byggnader. Bland dessa hittar vi bland annat Sagrada Familia, som än idag inte är helt färdig. Gaudis byggnadsstil var unik och modernistisk med inspiration av natur, religion och annan arkitektur.

Redan från tidig ålder kom Antoni att visa stort intresse för konst och sitt kulturella arv. Han led av en dålig hälsa redan som ung man och slapp därför att delta i det tredje Carlistkriget. Redan under sin tid av militärtjänstgöring var han för det mesta hemma och sjuk.

Gaudi kom att arbeta som arkitekt i stort sett hela sitt vuxna liv. Han designade bostadshus så väl som parker och hans still är så speciell så man ser direkt vilken byggnad som är hans.

Bland berömda byggnadsverk av Antoni Gaudi finner vi Palau Güell, Casa Batlló, Casa Milà, Parc Güell, Casa Vicens och Colònia Güell.

Pablo Picasso – 1881–1973

Pablo Ruiz Picasso, med det fullständiga namnet Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso föddes 1881 i Málaga i Andalusien. Han dog 1973 i Provence.

Picasso lärde sig bildkonstens grunder från sin far, som var bildlärare och visade redan tidigt prov på att vara en mycket skicklig konstnär. Redan vid 10 års ålder signerade han sina verk med sin mors flicknamn Picasso.

Pablo bedrev större delen av sina studier i Barcelona och bodde i staden 1895–1904. Han studerade vid flera olika konstskolor, många gånger vid de skolor som hans far undervisade vid.

Picasso var en av upphovsmännen till kubismen tillsammans med Georges Braque. Han är även en konstnär som räknas till surrealismen. Förknippat med Picasso är även den rosa perioden och den blåa perioden.

Picasso var en konstnär som verkade som målare men även som skulptör.

Kända verk av Pablo Picasso är Guernica, Tre dansare, Tjurhuvud, Flickorna på Avignon och Garcon a la pipe.

Joan Miró – 1893 – 1983

Joan Miró föddes 1893 i Barcelona och var en surrealistisk konstnär, grafiker och skulptör. Hans föräldrar ville att han skulle bli en affärsman, men då protesterade han mot detta genom att bli sjuk. Under tillfriskningstiden på familjen släktgård började han teckna och sedan studerade han vidare vid en konstskola i Barcelona. Miró kom då i kontakt med kubismen och under 1920-talet vågade han att avbilda sina egna bilder av världen i denna konstform. Han umgicks även med bland annat Pablo Picasso.

Joaquim Homs – 1906 – 2003

Joaquim Homs var en spansk kompositör, som föddes och dog i Barcelona. Han har själv sagt om sin musik att hans musikaliska språk kan karakteriseras att han melodiskt och harmoniskt använder de 12 tonerna och att han ’ven använder några av tillvägagångssätten i 12-tonstekinken. Dock är hans musik samtidigt djupt rotad i hans eget lands folkvisor så väl som i den gregorianska sången.