Att göra i Dubai

Dubai

Dubai har på kort tid blivit en favorit bland svenskar att resa till. Faktum är att väldigt mycket har hänt på kort tid. För bara ett antal decennier sedan såg staden helt annorlunda ut än vad den gör idag. Idag kallas Dubai ibland för en ”lekplats för arkitekter”.  Det räcker med att se några bilder av området för att förstå varför smeknamnet har fått fäste.

Som turist i Dubai finns den en hel del saker att göra. Många uppskattar dock att bara ligga på stranden, shoppa och gå runt och spana in de olika byggnaderna. För den som vill aktivera sig lite mer finns det dock inte brist på attraktioner och sevärdheter.

Dubai Fountain

Den här fontänen är en av världens största fontäner med koreografi. Fontänen ligger i den konstgjorda Burj Khalifa-sjön, centralt i Dubai. Företaget som anlitades att bygga fontänen ligger även bakom den kända anläggningen vid Bellagio Hotel i Las Vegas. Konceptet är liknande här. Koreograferade vattenstrålar skjuts upp i takt med musik och i olika färger.

Besök Burj Al Arab – världens lyxigaste hotell

Att bo här under hela resan kan bli riktigt dyrt. Dock kan det vara värt att åtminstone besöka hotellet för en drink eller en middag. Var dock medveten om att du behöver boka besöket åtminstone ett par dagar i förväg. Om du känner för ett spontanbesök finns en stor risk att det inte funkar.

Tänk dock på att det gäller att vara försiktig med alkoholen överlag här. Dubai är visserligen en av de mer liberala platserna i området, men stränga lagar om offentlig berusning råder.

Dubai Museum

Dubai har kanske inte lika lång historia som många andra städer i närheten, men väldigt mycket har hänt på kort tid. Om du besöker Dubai Museum får du en inblick i hur området såg ut innan det blev en ”lekplats för arkitekter”. Till exempel får du titta på rekonstruktioner av vasshus och betrakta arkeologiska fynd. På bottenvåningen har man byggt upp en hel souq, en traditionell marknad.

Shopping

Även om shopping är något som kan göras i alla städer, är det något extra att göra det i Dubai. Faktum är att en stor del av turisterna kommer hit just i det syftet. Här finns tiotals stora köpcentrum fyllda med butiker där du kan hitta allt från smycken och märkeskläder, till elektronik och andra textilier.

Missa inte Dubai Mall, som är det största köpcentret i hela världen med sina 1 200 butiker. Kommer du hit i slutet av januari kan du passa på att ta del av Dubai Shopping Festival, då det råder 30 – 40 procents rea i nästan alla butiker.