reserelaterad text om Gran Canaria

Gran Canaria

Gran Canaria är den tredje största ön av 13 öar som tillhör den spanska ögruppen Kanarieöarna. Detta är en ö, som genom åren varit mycket populär bland turister och det var bland annat hit de allra första charterresorna gick. Det började med en annan kanarieö, Mallorca 1955, följde efter med Teneriffa samma år och året efter 1956 var det Gran Canarias tur. Sedan dess har det gått många charterresor hit. På Gran Canaria finns det flera olika orter att bo på. En del väljer huvudstaden Las Palmas, eller så väljer de den södra sidan, som har flest soltimmar. På den södra sidan återfinns orter så som San Augstin, Bahia Feliz, Playa del Inglés, Maspalomas, Arguineguin, Puerto Rico samt flera till. Det finns även andra orter att stanna över i, runt om på hela ön. Vart man än åker, så kan man uppleva den kanariska kulturen, god mat och dryck och sol och värme!

Gran Canaria har fantastiskt klimat, och hela fyra olika klimatzoner. Det har gjorts vetenskapliga utredningar som säger att Las Palmas har det allra bästa klimatet i världen. Temperaturen på Gran Canaria kan variera mellan +25 på sommaren och +12 grader som kallast under vintern. Det regnar inte särskilt ofta på denna ö, knappt 70 dagar om året. Vindarna här kan vända från nordvästliga, behagliga vindar till att föra in varm luft från Sahara, tillsammans med sandmoln, detta kallas för Calima. Trots att ön är ganska liten, så finns det som sagt fyra klimatzoner, som på öns höga höjder, där finns det tallskogar som påminner oss om hur Sveriges natur ser ut till skillnaden nere i söder och Maspalomas, där det är ökenklimat.

Las Palmas

Las Palmas är Gran Canarias huvudstad, och den är uppdelad i flera olika områden, bland annat Vegueta och Triana. Detta är de två stadsdelar som tillhör de äldsta delar av staden. I Vegueta så finns bland annat Santa Ana katedralen, samt att det var i denna stadsdel som Christofer Columbus stannade till i på sin väg till Amerika. Besök museet, som är uppfört efter honom, Casa de Colón. Ett annat trevligt museum att besöka är Museo Canario, ett museum som uppfördes redan 1879.

Gillar du shopping så ska du bege dig till Triana, som har en lång shoppinggata. Det finns även sevärdheter här så som Casa Museo de Pérez Galdós som är ett museum uppfört efter Kanarieöarnas mest kände författare. I Las Palmas har du även Santa Catalina parken, Ciudad Jardín och självklart stranden, Playa de las Canteras, där surfare blandas med badsugna familjer.

Playa del Inglés, Maspalomas och Meloneras

Maspalomas sanddyner är ett ökenområde. Sanden som finns här kommer från Sahara och dynerna sträcker sig mellan del Inglés och Maspalomas. Det finns även en strandpromenad som tar dig hela vägen från Faro de Maspalomas, till Playa del Inglés. Nere vid Faro de Maspalomas finns det en fyr, 55 meter hög och den byggdes mellan 1884–1889. Här nere finns det även en badstrand, shoppingcenter, restauranger och mycket mer.

På Gran Canaria finns även Palmitos park, som är en fågelpark. Mellan denna och Maspalomas finns Aqualand, som har 30 vattenrutschbanor. Det finns även ett nöjesfält, Holiday World, i Maspalomas.

Playa del Inglés är en populär ort, främst för homosexuella, men även andra turister så klart. Här finns bland annat shoppingcenter som heter Yumbo, dom är fyllt med prylar att handla, pruta går bra, samt att det även finns barer, restauranger, drag shows, nattklubbar och mycket mer. Även ute i Playa del Inglés finns det gott om barer, restauranger och nattklubbar med mera.

Utöver dessa orter så finns det en massa mer på denna ö att se och upptäcka. Det går att hyra bil och åka runt på egen hand eller boka en gruppresa. Besök romfabriken, bananplantage, kaffeplantage, Aloe Vera-odlingar, bergsbyar, botaniska trädgårdar, fiskebyar, raviner och mycket mer! Till Gran Canaria kan du åka året om, med charter eller på egen hand med flygstol och boka hotell separat på hotellgrancanaria.se.