Camp Nou

Om du besöker Barcelona är det svårt att undvika fotboll och stadens fotbollslag FC Barcelona. Oavsett om det är säsong eller inte kan det vara värt att åka förbi stadion Camp Nou där laget spelar sina matcher.

Camp Nous historia

Camp Nou BarcelonaByggandet av Camp Nou påbörjades den 28 mars 1954 eftersom FC Barcelonas tidigare stadion, Camp de Les Corts, inte hade utrymme för vidare utbyggnad. Ursprungligen planerades stadion att kallas Estadi del FC Barcelona men till slut valdes namnet Camp Nou. Arenan invigdes den 24 september 1957.

Arenans kapacitet har varierat kraftigt under åren. Exempelvis var kapaciteten 106 000 vid invigningen men växte till över 121 000 under fotbolls-VM 1982. Idag är kapaciteten strax under 100 000 vilket fortfarande gör Camp Nou till den största arenan i Europa.

Ta sig till arenan

Arenan är tillgänglig från Barcelons tunnelbana. De närmaste stationerna till Camp Nou är Palau Reial, Maria Cristina och Les Corts. Det går även bussar och under matchdagar finns det gott om taxis.

Turer och museum

Helst ska man självfallet uppleva arenan under matchdag men om du inte har den möjligheten finns det guidade turer av arenan. Turerna arrangeras alla dagar (utom matchdagar) en gång i timmen och du får under turen bland annat se spelarnas omklädningsrum, planen och klubbpresidentens läktarplats.

Utöver guidade turer finns det även ett museum i anslutning till Camp Nou där FC Barcelonas och Camp Nous historia presenteras. Så är du det minsta intresserad av fotboll rekommenderas ett besök till Camp Nou under ditt besök till Barcelona.


Se även

Hotell vid Barcelonas strand
Billiga hotell i Barcelona
Sevärdheter i Barcelona