Ta sig till Palma på Mallorca

Palma

Mallorca är ett av de allra mest populära resmålen för svenskar och har varit så under lång tid och är ett trevligt alternativ till Barcelona. Ibland tar andra resmål över och blir mer populära, men Mallorca ligger allt som oftast i toppen av de destinationer dit svenskarna helst reser. En av de städer som är mest välbesökta är Palma.

Klimatet är skönt, resan dit är inte särskilt lång och ön är väl turistanpassad. Att Mallorca och Palma är så pass populärt bör alltså inte vara särskilt förvånande. Men hur är resan hit egentligen? Och vad finns det för alternativ till vanlig charter?

Går många direktflyg

Under högsäsong går det charterflyg direkt från främst Stockholm, Malmö och Göteborg. Även i många andra mindre svenska städer finns goda förbindelser, även om det då brukar krävas en mellanlandning för att komma fram. Från Stockholm kan man räkna med en flygtid på strax under fyra timmer, medan det tar lite kortare tid från Malmö.

Flygplatsen på Mallorca

Flygplatsen på Mallorca är stor. Faktum är att den är av Europas mest trafikerade. Trots den tunga trafiken blir det aldrig alltför trångt på flygplatsen, då den byggdes för att kunna ta emot ännu fler passagerare. För den som vill ha en extra härlig tid på flygplatsen finns här två VIP-lounger.

Son san Juan, som flygplatsen kallas, är indelad i fyra moduler. A, B, C, och D. I första hand används modul A för trafik vars destinationer ligger utanför Schengen, medan Modul C är den större avdelningen och även den som hanterar trafiken till och från Schengenländer. Modul B är minst och används endast av ett spansk flygbolag, medan Modul D i hög grad brukas av Air Berlin, som också är det flygbolag som har flest avgångar från Son san Juan.

Åka bil hit

Att åka bil till Palma från Sverige blir ganska dyrt. Bensinkostnaderna uppgår till flera tusen och därutöver krävs även mat och logi. Vissa som vill ta bilen ner hit använder sig av ett biltåg. Man kör helt enkelt på bilen på tågen och kan sedan sätta sig inne i tåget och vila. Ofta körs de över natten, varför frukost inte sällan ingår i biljettpriset. Fortfarande kommer bilen dock att behöva köras längre sträckor. Kanske avgår biltåget från Hamburg och kommer fram i Barcelona? Oavsett kommer en färja att krävas för att du ska nå ön.

Att köra bil hit innebär en annan typ av resa, där du ser mycket längs vägen. Om du inte tar biltåget och kör hela vägen, kan du räkna med att få stanna på många intressanta platser. Ska man bara köra non-stop, utan att turista på vägen, är nog flyget ett bättre alternativ – såvida man inte behöver sin egen bil där nere.